Notice: Undefined index: overlay in /home2/mmszeu/public_html/public/templates/yootheme/templates/header-mobile.php on line 96

INTERJÚT KÉSZÍTETTÜNK YASAR UMUTTAL, A DIGITAL MASTERS EGYIK OKTATÓJÁVAL

Interjút készítettünk Yasar Umuttal - az Omnicom MediaGroup digitális igazgatójával -  a Digital Masters egyik oktatójával. A vele készített interjúból többek között ízelítőt kaphatunk a témája fontosságáról, megtudhatjuk, mely digitális trendeket tartja a legfontosabbaknak és üzent a jövő marketingeseinek is! 

Umut, a Digital Mastersen a Médiatervezés és automatizált vásárlás / programmatic témában témában fog egy 1,5 órás oktatást tartani.

1. Ízelítőként megosztott velünk néhány gondolatot a témája fontosságáról:

A programmatic vásárlás egyre komolyabb teret nyer magának a média stratégiákon belül, és ennek köszönhetően egyre nehezebb feladat hárul az ügynökségekre, hogy megfelelően pozícionálják ezt az elemet. A nehézsége pont abban rejlik, hogy nem egy újonnan létrehozott média kínálatról beszélünk, hanem inkább a már meglévő display kínálatot igyekszik összefogni és automatizált szoftver megoldásokkal hatékonyabb fogyasztó célzást és kampány optimalizálást biztosítani. Ezen felül az is tovább bonyolítja a helyzetet, hogy sokkal komplexebb a ökoszisztéma felépítése és technológia szolgáltatók terén is elég széles a paletta, melyből válogatni lehet. Igyekszem majd a kurzus hallgatóinak ezt témát a lehető legemészthetőbb formában bemutatni, hogy kellő magabiztosággal tudjanak nekiállni, bármilyen média területről is érkeznek hozzánk.

2. Mely digitális megoldások tetszenek a legjobban Számodra?

Az online világ fontossága vitathatatlan és egyre inkább behálóz minket, ahogyan a mindennapjaink eszközei az internethez kapcsolódnak. Emiatt úgy gondolom, hogy mindegyik digitális területnek megvan a maga szerepe a vállalkozások életében. Azonban fontos, hogy ezeket megfelelő prioritásokkal kezeljük és kellő figyelmet fordítsunk minden olyan elemére, mely technológiai hozzáértést is igényel. Napjaink megoldásaiból kettőt emelnék ki, mely számomra izgalmas és fontos: Az egyik a központosított adatgyűjtés, valamilyen Data Management Platform (DMP) használatával. A másik pedig az attribúciós elemzések előállítása és alkalmazása. Mindkettő nagyon fontos szerepet játszik a marketing tevékenységek automatizálásában, mind az aktivitásokat mind pedig a döntéshozatalt nézve.

3. Mely digitális trendeket tartod a legfontosabbaknak, amelyeket követni, megismerni és alkalmazni kell? 

Digitális médiában a videós megoldások az egyik legfontosabb terület, mely komoly figyelmet érdemel. Rohamosan fejlődik a média kínálati oldal miközben mérési szempontból le vagyunk maradva piaci szinten. Nem kell messzire menni, hogy ezt belássuk, mert a körülöttünk lévő piacok is fejlettebbek sajnos, mint mi. Audió-vizuált kommunikáció együttes hatékonysága a fókusz, hogy kellő szinergiát képezzen az online a TV-vel. Omnicom fejlesztései nemzetközi szinten is ennek a stratégiai és taktikai elemeire fektet hangsúlyt. 

4. Mivel lehet egy digitális kampányt sikerre vinni 2019-ben? 

Egyik kedvenc idézetem William Edwards Deming, amerikai statisztikustól származik; „without data you're just a person with an opinion”. Kevés piaci eszköz létezik a digitális média stratégiai vagy taktikai tervezéséhez, ezért mind arra szorulunk, hogy a saját bőrünkön tapasztaljuk meg a lehetőségeket. Ezért gondolom azt, hogy a kampányaink múltja és a belőlük kinyerhető információ vagyis az adathasználat az egyik legfontosabb eszköz az aktivitásaink fejlesztésére.

5. Mit üzennél a jövő marketingeseinek? Hogyan váljanak azzá? 

Három dolgot emelnék ki:
Elengedhetetlen az autodidakta fejlődés és a megfelelő szakmai kurzusokon való részvétel
Válasszanak maguknak kellő szakmai tapasztalattal rendelkező ügynökséget, mely oktatásokat is biztosít az együttműködés keretein belül
Támogassák magán vagy vállalati szinten a különböző szakmai szervezeteket és legyenek aktív szereplői a piacunk fejlődésének

 digital masters yasar200 ez ajó Umut ‘97-ben költözött Magyarországra és BME-s építőmérnöki tanulmányai mellett kezdett megismerkedni az online médiával. 

Első releváns  munkahelye, akkor Naspers  - Allegroup csoport tulajdonában lévő árösszehasonlító weboldalak, melyek közül a magyar (arukereso,.hu) és a török (ucuzu.com) árösszehasonlító oldalak PPC kampányain dolgozott AdWords Managerként. Ezután szintén performance média területtel folytatta tovább PPC managerként a Centrál Média szallas.hu termékén. 2012 decembere óta dolgozik az Omnicom színeiben, ahol az akkori 4 fős PPC csapat vezetőjeként kezdett, mely 11 főre nőtte ki magát. Később pedig Head of Resolution pozíciójában gyarapította Omnicom digitalis palettáját, olyan szolgáltatásokkal, mint programmatic, webalanitika, seo, közösségi media stb. 2019 január 1-től az ügynökségi csoport Digitális Igazgatója.

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.